Kiropraktisk behandling
Hvad er en kiropraktor?
En kiropraktor er den faggruppe indenfor bevægeapperatslidelser med den længste og mest forskningsbaserede uddannelse, hvilket gør os til specialister i undersøgelse, diagnosticering og behandling.
Uddannelsen til kiropraktor er en 6 årig universitetsuddannelse – 3 års bachelor sammen med de læge-studerende, 2 års speciel kandidatuddannelse der bl.a. byder på ophold i sygehusvæsenet, og slutteligt en 1-årig turnusuddannelse.
En kiropraktor er autoriseret af Sundhedsstyrrelsen – det er din garanti for et fagligt højt niveau, og vi kan bl.a. selv tage røntgen, henvise til forskellige scanninger samt kommunikere direkte med din egen læge (med samtykke fra dig). Desuden sikrer det dig hvis der mod forventning fx skulle ske en utilsigtet hændelse, denne sikkerhed har du ikke ved en alternativ behandler.
En kiropraktor og en fysioterapeut kan nogle gange hjælpe med de samme lidelser, men man vil dog ofte bruge en kiropraktor til udredning af akutte problemer, og herefter henvende sig til en fysioterapeut hvis der er behov for genoptræning.
Alle kan henvende sig til en kiropraktor og få tilskud fra den offentlige sygesikring – det kræver IKKE henvisning fra egen læge. De fleste kiropraktorer (inkl. vores) arbejder under en fælles overenskomst, og priser på de forskellige ydelser er derfor ens for disse klinikker.
Om kiropraktisk behandling
Ordet ’kiropraktik’ har græsk oprindelse og betyder ’at behandle med hænderne’ – altså uden brug af medicin eller kirurgi. Det har været brugt i årtusinde på tværs af kulturer. Hyppige symptomer på spændinger i muskler og led er smerter, bevægeindskrænkning, føleforstyrrelser, og hovedpine. Behandlingerne kan omfatte:
- Manipulation/mobilisering af led: Ved denne behandlingsform kan der ofte forekomme en knæk-lyd. Den er ufarlig og skyldes blot et undertryk i det led som kiropraktoren behandler.
- Bløddelsbehandling; herunder forskellige stræk, triggerpunktsterapi og dry needling (behandling med nåle)
- Øvelsesvejledning
- Information og patientuddannelse.
Kiropraktisk behandling er for alle aldersgrupper – lige fra nyfødte babyer til +90-årige, og behandlingen tilpasses naturligvis den enkelte. Vi ser kroppen som en helhed og besøget hos os starter altid med en grundig gennemgang af dig og din sygehistorik.
Tid er vigtig
Overbelastede eller ødelagte strukturer i kroppens muskler, sener og ledbånd heler efter en bestemt proces, og den tager tid – og kræver ofte at man selv gør en indsats derhjemme.
Selvom dit problem er opstået ”akut”, kan det sagtens skyldes, at din krop har været udsat for overbelastning gennem længere tid.
Behandlingsforløb og reaktioner
Tal fra Dansk Kiropraktor Forening viser at en patient i gennemsnit modtager 6 behandlinger per forløb på nationalt plan. Det er dog svært at sige noget generelt om antallet af behandlinger, da respons på behandlingen er med stor variation. Nogle vil opleve at de får det bedre efter bare én behandling. Andre vil føle en jævnt fremadskridende bedring af symptomerne – nogle gange med svingende effekt fra gang til gang. Enkelte mærker faktisk en forværring af smerterne i begyndelsen og føler først bedringen efter et par behandlinger.
I forbindelse med behandlingen er det en helt almindelig reaktion, at du kortvarigt bliver træt og øm i det område, hvor du er blevet behandlet. Der er dog ingen grund til bekymring, reaktionen er som regel meget kortvarig.
Det er vigtigt at slå fast, at selv om dine symptomer ligner de symptomer, som en nabo eller bekendt har oplevet, så kan I have brug for helt forskellige behandlingsforløb – det afhænger nemlig af hvem I er som individer og hvad der er årsag til jeres symptomer.
Lyt til de råd, som kiropraktoren giver dig, de er baseret på den grundige undersøgelse der er foretaget, og din krops reaktioner på behandlingen.
Positive sidegevinster og sjældent bivirkninger
Kiropraktisk behandling er noget af det mindst farlige man kan foretage sig. Tal viser at risikoen for en alvorlig bivirkning er én ud af en million. Til sammenligning dør 5 mennesker årligt som følge af bivirkninger fra ikke-receptpligtig medicin – herunder almindelige smertestillende der ofte anvendes mod smerter i bevægeapparatet.
Forskning viser ydermere at hver fjerde patient oplever andre positive sidegevinster efter manipulationsbehandling hos en kiropraktor. For eksempel lettere åndedræt, bedre syn eller hørelse, bedre fordøjelse og positive forandringer i hjerterytme og blodtryk. Dette skyldes formentlig en påvirkning af nervesystemet.