Multipel Sclerose

Multipel sclerose (dissemineret sclerose)

Multipel sclerose (også kaldet dissemineret sclerose) er en kronisk autoimmun sygdom uden kendt årsag. Den debuterer oftest i alderen 20-40 år. Ved MR-scanning kan man se forandringer i centralnervesystemets (hjernens) hvide substans.

Sygdommens forløb afhænger af, hvor i nervesystemet den rammer, men generelt er der ofte tale om et diffust billede, da sygdommen rammer spredt. Der er som regel tale om føleforstyrrelser i form af manglende følelse og øget følelse af smerte, samt motoriske problemer i form af lammede muskler helt eller delvist. Ofte er der problemer med synet.
På grund af disse dysfunktioner i nervesystemet vil patienter med sclerose meget ofte have problemer i deres bevægeapparat, det vil sige muskler og led, og de vil have en dårlig balance og tendens til svimmelhed og hovedpine. De vil også udtrættes meget hurtigere og deres fysiske kapacitet være sænket.

For at modvirke dette er det meget vigtigt med den rette træning og behandling på det rigtige tidspunkt i forløbet.

Vi tilbyder her i klinikken neurorehabiliteringsforløb, hvor vi arbejder målrettet og individuelt med den enkelte patients symptomer og behov. Derved kan vi sikre den bedste symptomlindring og sørge for at den enkelte patient kan fungere på så højt et niveau som muligt
Øvelserne varierer meget fra patient til patient, men består ofte af balance-, koordinations- og udholdenhedstræning, samt øjen- og fokuseringstræning. Dette suppleres med specifik manuel behandling af den enkelte patient.
Behandlingsbehovet varierer selvsagt fra patient til patient, men er typisk 1-4 gange pr. måned for at få den optimale effekt.


Eksempler på symptomer og lidelser som vi forebygger og behandler